Είδη Υαλοπινάκων

ΔΙΑΦΑΝΟΙ ΛΕΥΚΟΙ  ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ

Περιγραφή

  • Το λευκό γυαλί έχει την ακόλουθη σύσταση: Πυρίτιο, την πρώτη ύλη σε μορφή άμμου (70 to 72 %)
  • Ανθρακικό Νάτριο, την ρευστότητα, ως ανθρακικά, θειικά και νιτρικά άλατα (περίπου 14 %)
  • Οξείδιο του ασβεστίου, ως σταθεροποιητής, σε μορφή ασβεστόλιθου (περίπου 10 %)
  • Διάφορα άλλα οξείδια όπως αλουμίνας και μαγγανίου, για βελτίωση των φυσικών ιδιοτήτων του γυαλιού, συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης στους ατμοσφαιρικούς μολυντές
  • Για χρωματιστής μάζας γυαλιά, μεταλλικά οξείδια μπορούν επίσης να ενσωματωθούν

Εφαρμογές

Κοινές μονάδες διπλής υάλωσης, βιτρίνες καταστημάτων, έπιπλα, βιομηχανία ψυγείων και αυτοκινήτων κ.τ.λ.

Χρώματα

ΛΕΥΚΟ (ΔΙΑΦΑΝΟ)

 Πάχη

  • 2mm, 4mm, 5mm, 6mm, 8mm, 10mm, 12mm, 15mm, 19mm

ΔΙΑΦΑΝΟΙ/ΕΓΧΡΩΜΟΙ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ

Περιγραφή

Είναι γυαλί φλόατ του οποίου η μάζα έχει χρωματισθεί κατά την διάρκεια της παραγωγής του, με την προσθήκη μικρών ποσοτήτων μεταλλικών οξειδίων στην συνήθη σύνθεση του λευκού υαλοπίνακα.Η προσθήκη του χρώματος, δεν επηρεάζει τις βασικές φυσικές ιδιότητες του υαλοπίνακα, εκτός της μικρής μείωσης της φωτεινής ανάκλασης. Σημαντικό είναι επίσης να προσέξει κανείς ότι ο χρωματισμός θα σκουραίνει όσο αυξάνει το πάχος του υαλοπίνακα με αντίστοιχη μείωση της φωτεινής διαπερατότητας.Οι έγχρωμοι υαλοπίνακες μειώνουν της συνολική ηλιακή ενεργειακή διαπερατότητα διότι έχουν αυξημένη ενεργειακή απορροφητικότατα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την χρήση τους, διότι εάν υφίστανται επιβαρυντικοί περιβαλλοντολογικοί παράγοντες, τότε καθίσταται αναγκαία η περιμετρική λείανση (ή ακόμα και η θερμική κατεργασία) προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητα φαινόμενα αυτόθραυσης.

Εφαρμογές

Στην επιπλοβιομηχανία και στην Αρχιτεκτονική, για διακοσμητικούς λόγους

Πάχη: 3mm, 4mm, 5mm, 8mm, 10mm

Χρώματα: Μπρονζέ, Φιμέ, Πράσινο, Μπλε

 

ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *SECURIT*

Περιγραφή

Όταν ο υαλοπίνακας λάβει την τελική μορφή που θα έχει κατά την εφαρμογή του, οδηγείται στην είσοδο του φούρνου θερμικής κατεργασίας.

Εκεί εισέρχεται στο θάλαμο θέρμανσης όπου παραμένει σε θερμοκρασίες μεταξύ των 640 και 720°C παλινδρομώντας πάνω σε ειδικά κεραμικά ρολά για χρόνο ανάλογο του πάχους του (για τους λευκούς υαλοπίνακες ο χρόνος αυτός είναι περίπου  40sec για κάθε χιλιοστό πάχους), ώστε να φτάσει στο σημείο τήξης.

Αμέσως μετά, ο υαλοπίνακας οδηγείται στον χώρο ψύξης, όπου ταχέως αλλά απολύτως ελεγχόμενα, ψύχεται και από τις δύο πλευρές της επιφάνειάς του. Κατά την διαδικασία αυτή οι εξωτερικές πλευρές συστέλλονται από την ψύξη ταχύτερα από ότι τα εσωτερικά τμήματα του υαλοπίνακα τα οποία τελούν ακόμα σε παχύρευστη κατάσταση , με αποτέλεσμα να  αποθηκεύεται τάση στην μάζα του υαλοπίνακα.

Ενώ λοιπόν οι φυσικές ιδιότητες του υαλοπίνακα μετά την κατεργασία παραμένουν οι ίδιες, η επιπλέον τάση που αποθηκεύεται στην μάζα του αυξάνει την μηχανική αντοχή του υαλοπίνακα κατά 4 έως και 5 φορές περισσότερο σε σχέση με αυτήν ενός ίσου πάχους απλού υαλοπίνακα.

 

ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ ΤΡΙΠΛΕΞ *LAMINATE*

Περιγραφή

Οι υαλοπίνακες ΤΡΙΠΛΕΞ , είναι ελασματοποιημένοι υαλοπίνακες ασφαλείας  που κατασκευάζονται σύμφωνα με τα στάνταρ EN 12543. Αποτελούνται από δύο ή περισσότερα γυαλιά κολλημένα μεταξύ τους με ένα ή περισσότερα διαστρώματα μεμβρανών πολυβυνιλοβουτιρέλιου (PVB).

Αφού  τοποθετηθεί το PVB ανάμεσα στα φύλλα γυαλιού, όλα μαζί υπόκεινται σε θερμότητα και πίεση μέσα σε αυτόκλειστο κλίβανο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την στέρεα προσκόλληση των διαστρωμάτων PVB με τα γυαλιά.

Σε περίπτωση θραύσης, τα θραύσματα παραμένουν κολλημένα στην μεμβράνη  PVB και έτσι αποφεύγονται οι πιθανοί τραυματισμοί από την τυχαία πτώση των υαλοθραυσμάτων. Σε πλήρως πλαισιωμένη εγκατάσταση τα θραύσματα γυαλιού  συγκρατούνται από το PVB και το γυαλί εξακολουθεί να διατηρεί μια παραμένουσα αντοχή έως ότου αντικατασταθεί.

Στο σημείο αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως, σε αντίθεση με ότι γενικά πιστεύει ο κόσμος, το ΤΡΙΠΛΕΞ έχει χαμηλότερο όριο αντοχής στη θραύση από ένα απλό γυαλί ίσου πάχους. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει, πως το ΤΡΙΠΛΕΞ γυαλί θα σπάσει ευκολότερα από ένα ίσου πάχους απλό γυαλί. Ο λόγος ο οποίος το καθιστά ελκυστική επιλογή δεν είναι η αντοχή του στη θραύση αλλά η συμπεριφορά του αφού ξεπεραστούν τα όρια αντοχής του. Το γεγονός δηλαδή, ότι αφού θα σπάσει

  • δεν θα κατάρρευση ανεξέλεγκτα ώστε να μας τραυματίσει
  • θα παραμείνει στη θέση του προφυλάσσοντας τον χώρο (σπίτι, βιτρίνα, αυτοκίνητο, αεροπλάνο κλπ) μέχρι να αντικατασταθεί

Το πάχος και ο αριθμός των γυαλιών μπορεί να μεταβληθεί ώστε να δημιουργηθεί TRIPLEX γυαλί με διαφορετικά χαρακτηριστικά ώστε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις ασφαλείας της κάθε τύπου εφαρμογής.

Όλα τα είδη γυαλιού μπορούν να ενσωματωθούν σε εφαρμογές με TRIPLEX. Για παράδειγμα, ένας υαλοπίνακα τρίπλεξ, μπορεί να αποτελείται από κοινό λευκό γυαλί ή πυρολυτικής επίστρωσης ή μαλακής επίστρωσης ή έγχρωμο γυαλί κτλ. Η χρήση υπέρλευκου γυαλιού για την δημιουργία κάποιας σύνθεσης  TRIPLEX παρέχει υψηλά επίπεδα διαφάνειας κι εξαιρετική οπτική διαπέραση, χωρίς να θυσιάζεται τίποτα από τα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Αυτό είναι κυρίως απαραίτητο σε εφαρμογές που απαιτούν χονδρές και συμπαγείς κατασκευές όπως αλεξίσφαιρα, δάπεδα, γυαλιά ενυδρείων κτλ..

Οι PVB μεμβράνες μπορεί να είναι είτε διαφανείς, είτε ημιδιαφανείς, είτε για ορισμένες εφαρμογές έγχρωμες. Σε εσωτερικές εφαρμογές είναι επίσης δυνατόν να συνδυαστούν τα διακοσμητικά εφέ.

Στη διεθνή ονοματολογία έχει επικρατήσει να ονομάζεται ο κάθε υαλοπίνακας τρίπλεξ
με έναν κώδικα της μορφής ΧΧΧ.ΥΥ όπου τα διαδοχικά «Χ» εκφράζουν τα πάχη των υαλοπινάκων από τους οποίους αποτελείται το ΤΡΙΠΛΕΞ και τα Υ εκφράζουν τον αριθμό των μεμβρανών PVB (πάχους 0,38mm έκαστη) που παρεμβάλλονται σε κάθε ενδιάμεση κόλληση.

Για παράδειγμα, το TRIPLEX 33.1 αποτελείται από δύο φύλλα  υαλοπινάκων των 3mm έκαστο και μία 0.38 mm PVB μεμβράνη των 0.38 mm.

Αντίστοιχα ο υαλοπίνακα 8108.28 είναι ένα ΤΡΙΠΛΕΞ  που αποτελείται από έναν υαλοπίνακα 8mm, 2 μεμβράνες των 0,38mm, έναν υαλοπίνακα 10mm, 8μεμβράνες των 0,38mm και τέλος έναν ακόμη υαλοπίνακα πάχους 8mm

Εφαρμογές

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Στον τομέα της ασφάλειας ο υαλοπίνακας ΤΡΙΠΛΕΞ προσφέρει εξαιρετική «παθητική» ασφάλεια σε σχέση με τον κοινό. Με τον όρο «παθητική» νοείται το γεγονός ότι ο υαλοπίνακας ΤΡΙΠΛΕΞ, σε αντίθεση με ό,τι είναι λαθεμένα διαδεδομένο, σπάει εξίσου εύκολα (αν όχι ευκολότερα) με έναν κοινό υαλοπίνακα. Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που του προσδίδονται οφείλονται, όμως, στην συμπεριφορά του αφού ξεπεραστούν τα όρια θραύσης του και μετά. Τα θραύσματα που προκαλούνται από την θραύση και μετά,  μένουν σταθερά προσκολλημένα πάνω στην  συγκολλητική μεμβράνη PVB. Με αυτόν τον τρόπο καθίστανται ακίνδυνα και ανίκανα να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό. Το ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό, είναι που κάνει τον υαλοπίνακα ΤΡΙΠΛΕΞ να προκρίνεται σαν πρώτης κατηγορίας γυαλί ασφαλείας.

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ο υαλοπίνακας ΤΡΙΠΛΕΞ  προσφέρει επίσης αυξημένη προστασία περιουσίας και ανθρώπων προσφέροντας ένα φραγμό μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου ακόμα και αφού έχει σπάσει. Παρόλο του ότι θα σπάσει (σχετικά εύκολα) εάν χτυπηθεί με σφυρί, πέτρα ή κάτι τέτοιο, το ενδιάμεσο φίλμ του PVB θα εμποδίσει την διείσδυση, εξασφαλίζοντας ότι κάθε απόπειρα βίαιης παραβίασης θα είναι αργή και θορυβώδης. Το επίπεδο αντίστασης στην εισβολή εξαρτάται από την κατηγοριοποίηση του κάθε υαλοπίνακα (όσο περισσότερη η μάζα του γυαλιού και όσες περισσότερες οι περιεχόμενες μεμβράνες, τόσο υψηλότερη η κατηγορία ασφαλείας του υαλοπίνακα).

Τέλος, μετά την θραύση του και εφόσον είναι τοποθετημένος σε σταθερό πλαίσιο τότε παραμένει στη θέση του, έστω και σπασμένος, δίνοντας τον χρόνο στον ενδιαφερόμενο να τον αντικαταστήσει όποτε το επιθυμεί χωρίς να παραμένει εκτεθειμένη η ιδιοκτησία του (σπίτι, κατάστημα, αυτοκίνητο κλπ).  Τέλος η παραμονή του υαλοπίνακα στη θέση του, εξασφαλίζει και την περιουσία (εμπορεύματα, επίπλωση κλπ)  τόσο από ζημιές από την τυχαία κατάρρευση όσο και από κλοπές ή και καιρικά φαινόμενα.

 

ΗΧΟΜΟΝΩΣΗ

Ο υαλοπίνακας ΤΡΙΠΛΕΞ εξαιτίας του γεγονότος της ύπαρξης της συγκολλητικής μεμβράνης PVB, η οποία είναι εκ φύσεως ελαστική, παρουσιάζει εξαιρετικές ηχοαπορροφητικές ικανότητες. Έχει την έχοντας την ικανότητα να αποσβένει τα φαινόμενα συντονισμού, εξαλείφει το φαινόμενο του «ακουστικού παραθύρου»  στις μεσαίες και υψηλές συχνότητες (1000-2.000 Hz). Έτσι σε πολλές περιπτώσεις η χρήση του υαλοπίνακα ΤΡΙΠΛΕΞ  προσφέρει μια άριστη και φθηνή λύση στο πρόβλημα της ηχομόνωσης μια και οι πιο ενοχλητικοί συστηματικοί θόρυβοι, αυτοί της κίνησης αυτοκινήτων αεροπλάνων και τρένων, περιέχουν σημαντικότατα ποσά ηχητικής ενέργειας στο εν λόγω εύρος συχνοτήτων.

 

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΥΠΕΡΙΩΔΟΥΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

Μια επιπλέον ιδιότητα της ενδιάμεσης μεμβράνης PVB, είναι ότι εμφανίζει υψηλότατη κατακράτηση της επιβλαβούς υπεριώδους ακτινοβολίας.

Η ιδιότητα αυτή κάνει τον υαλοπίνακα ΤΡΙΠΛΕΞ να αποτελεί άριστο αντίδοτο στο ενοχλητικό φαινόμενο του ξεθωριάσματος των χρωμάτων (εμπορευμάτων, επίπλων, χαλιών, δαπέδων κλπ). Επιπλέον δεν πρέπει να υποτιμά κανείς το επίσης ευεργετικό αποτέλεσμα της προστασίας του  δέρματος από τα ηλιακά εγκαύματα ή απλά από το μαύρισμα.

Πάχη

3 3.1, 4 4.1, 4 4.1 acoustic, 5 5.1, 6 6.1, 6 6.8, 8 8.1, 8 8.2, 8 8.12, 10 10.1, 8 10 8.2 8

 

 

ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ PRISMA Α.Ε.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ PRISMA Α.Ε
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕΡΟΥΣ Ή ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ PRISMA Α.Ε